Sverige är duktig på spel

Sverige är i det stora hela ett väldigt litet land, men samtidigt har vi lämnat en hel del intryck på många delar av världen. I spelbranschen finns det en hel del anledningar att lyfta fram Sverige och här tänkte vi göra just detta.

DICE

Kanske det starkaste argumentet för Sveriges fingeravtryck på spelvärlden kommer genom spelutvecklaren DICE, vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1992. De är mest känd för att vara utvecklaren av Battlefield-serien men har en lång lista av spel i sin katalog.

Mojang

Bakom en av de mest kända spelen i modern historia hittar man en studio grundad av en enda person för nio år sedan. Studion är Mojang och spelet är Minecraft. Markus Persson kunde nog inte ana den succé som spelet till slut skulle få, men idag är detta ett spel som alla känner igen och miljontals världen över har spelat.

NetEnt

Inom iGaming branschen, det vill säga spel om pengar, är NetEnt en av de allra största företagen och har gjort att Sverige även är känt av alla andra företag inom industrin. Svenska casinon är stora på marknaden idag och medan NetEnt inte är den enda sidan av detta mynt har de helt klart spelat en stor roll.

King

Företaget King är ytterligare en enorm succésaga som började i Sverige. Även om inte alla är bekant med företaget har man garanterat hört talas om spelet som började denna saga: Candy Crush. Med andra ord är King det största mobilspelföretaget på marknaden och har tjänat åtskilliga miljarder på sina spel genom åren.

Avalanche Studios

Avalanche Studios har även de gjort sitt för spelvärlden med sitt flaggskepp Just Cause-serien som ges ut av Square Enix. De står även bakom spelversionen av succéfilmen Mad Max: Fury Road från 2015. Sedan våren 2018 ägs företaget av Nordisk Film och många är intresserat av att se vad detta kommer att innebära.